دلایل جوش آوردن خودرو چیست؟
تا به حال برای شما هم پیشآمده که دچار جوشآوردن خودرو خود شوید و درحالیکه در مسیر رفتن به محل کار یا مهمانی بودهاید گیر کنید. در این مواقع چه میکنید؟ به نظر شما علت جوشآوردن خودرو شما چیست؟ دیدن خروج بخار از زیر کاپوت، هر کسی را عصبانی و مضطرب میکند. بههیچعنوان نگران نباشید و خونسردی خود را حفظ کنید. این مشکل برای بسیاری از افراد پیش میآید.
جوش آوردن ماشین همیشه میتواند رخ دهد و درصورتی که اقدامات صحیح انجام نشود، ایجاد آسیبهای اساسی و پرهزینه برای موتور خودرو اصلا دور از انتظار نخواهد بود. به همین علت باید دلایل جوشآوردن خودرو و نشانهها و راههای جلوگیری از آن را بشناسید. در ادامه این مقاله با بهترین فروشگاه لوازم یدکی خودرو همراه باشید تا همه آنچه که در مورد جوشآوردن خودرو باید بدانید را شرح دهیم.
جوش آوردن خودرو چیست؟
جوش آوردن ماشین که معمولاً با بیرون آمدن بخار از زیر کاپوت و بیشتر در روزهای گرم تابستانی اتفاق میافتد یکی از شایعترین مشکلاتی است که هر اتومبیلی در معرض ابتلا به آن است. منظور از جوشآوردن ماشین همان به جوشآمدن آب رادیاتور یا مایع خنککننده موتور است که در نتیجه باعث افزایش بیش از حد دمای موتور خودرو میشود. بدیهی است که جوشآوردن ماشین میتواند ضرر جبرانناپذیری را به خودرو شما وارد کند.
عوارض جوش آوردن خودرو
جوش آوردن خودرو عواقب و عوارض جدی میتواند داشته باشد، پس خوب است که هر کاری که از دستتان بر میآید انجام دهید تا از جوش آوردن خودرو جلوگیری کنید. در زیر به بیان مهمترین عوارض جوش آوردن خودرو میپردازیم:
- آسیب به واشر سرسیلندر
- ترکخوردگی بلوک موتور
- سوختن یاتاقانها
- آسیب به سوپاپها
- ازبینرفتن آببندی سیلندر
- خرابی کامل موتور در صورت انجام اقدامات اشتباه
اگر خودرو شما بیش از اندازه داغ شد، بلافاصله باید آن را نگه داشته و اقدامات لازمی را جهت جلوگیری از آسیب بیشتر به خودرو انجام دهید و بعد در وقت مناسب ماشین خود را به یک مکانیکی ببرید تا قطعات آسیبدیده تعمیر یا تعویض شوند.
لینک مفید: لوازم یدکی کوییک
9 دلیل جوش آوردن خودرو
اشکال در عملکرد فن رادیاتور
اگر فن رادیاتور نچرخد و یا در سرعت چرخش آن مشکل به وجود آید، رادیاتور را خنک نکرده درنتیجه باعث بالارفتن دمای موتور و جوشآوردن خودرو خواهد شد.
خراب شدن ترموستات
مهمترین وظیفه ترموستات، تنظیم دمای موتور و جلوگیری از جوشآوردن خودرو است. هنگامی که ترموستات گیر کرده باشد و باز نشود مایع خنککننده از رادیاتور به سمت موتور نمی رود و در نتیجه آمپر بالا رفته و سبب جوشآوردن خودرو خواهد شد.
کمبودن آب و ضد یخ در رادیاتور خودرو
یکی از مهمترین دلایل جوشآوردن خودرو، کمبودن میزان مایع خنککننده داخل رادیاتور است. وظیفه مایع خنککننده درون رادیاتور خنککردن موتور و گرفتن گرما از آن و جلوگیری از جوشآوردن خودرو است.
کثیف بودن پرههای رادیاتور و بستهشدن مجرای عبور آب
باگذشت زمان و بر اثر عبور هوا ممکن است شبکه رادیاتور با حشرات، گلولای، کاغذ و برگ مسدود شده و باعث افت کارایی رادیاتور و جوشآوردن خودرو شود. برای جلوگیری از این موضوع بهتر است سالی یکبار پرهها را تمیز نمایید.
لینک مفید: جلوبندی خودرو
خرابی واشر سرسیلندر
تشخیص مشکل واشر سرسیلندر باید توسط متخصص آن صورت گیرد. اما اگر شما بهجای مخلوط آب مقطر و ضد یخ، آب معمولی و یا ضدیخ خالی درون رادیاتور میریزید این کار قطعاً موجب آسیبدیدگی سرسیلندر و واشر سرسیلندر شده و در نهایت میتواند منجر به جوشآوردن خودرو گردد.
خراب شدن واترپمپ
کمبودن آب در خودرو از علائم خراب شدن واترپمپ است. برای اطمینان، نشتی زیر واترپمپ را بررسی کنید و اگر نشتی را مشاهده کردید اقدام به تعویض واترپمپ نمایید.
صدمه دیدن تسمه دینام
اگر تسمه دینام پاره یا صدمهدیده و یا شل شده باشد، مایع خنککننده با سرعت لازم در سیستم به گردش درنیامده و نهایتاً موجب جوشآوردن خودرو خواهد شد.
لینک مفید: تشخیص دستکاری کیلومتر خودرو
بستهشدن مسیر اگزوز
اگر مسیر اگزوز به هر دلیلی اعم از شکستگی، فرورفتگی و یا هر نوع مانعی بسته شود، دود نمیتواند بهراحتی از خودرو خارج شده و این امر فشار زیادی به موتور وارد خواهد آورد که این فشار بهصورت جوشآوردن خودرو خود را نشان میدهد
عوامل دیگری هم وجود دارد که میتوانند به جوشآوردن خودرو منجر شوند که از جمله آنها میتوان به سربالایی رفتن زیاد، تنظیم نبودن باد لاستیکها، استفاده طولانی از دندهسنگین، نامیزانی دلکو، سفتبودن چرخها، عدم زمانبندی دقیق جرقهزدن شمعها، بار زدن بیشتر از اندازه مجاز، یدک کشیدن بیش از حد و درگیربودن لنت ترمز با کالیبر… اشاره کرد.
علائم و نشانههای جوش آوردن خودرو چیست؟
جوشآوردن خودرو بسیار خطرناک است و باید همیشه هوشیار باشید تا در صورت دیدن نشانههای جوشآوردن ماشین، اقدامات لازم برای مهار این مشکل را انجام دهید. نشانههای جوشآوردن خودرو شامل مواردی که در ادامه مشاهده میکنید، هستند:
- احساس بوی سوختگی: چنانچه بوی سوختن یا بوی ناشی از آتش گرفتن سوخت به مشام رسید، بهتر است خودرو را نگه دارید و موتور را چک کنید تا از جوشآوردن خودرو اطمینان حاصل فرمایید.
- داغشدن کاپوت و بالارفتن بیش از حد آمپر: اگر دمای موتور بسیار بالا رفته و ماشین بیش از حد گرم شده است، این نشانهها میتواند از جوشآوردن موتور خبر دهد.
- شنیدن صدای غیرطبیعی از موتور: ساتع شدن صداهای غیرطبیعی از موتور مانند خرخر یا تقتق یا صداهای عجیب دیگر، میتواند یکی دیگر از نشانههای جوشآوردن خودرو باشد.
- افزایش مصرف سوخت و کاهش قدرت موتور: چنانچه مصرف سوخت به صورت ناگهانی افزایش یافت و عملکرد ماشین تغییر نکرده و یا حتی بدتر شده است، این احتمال وجود دارد که ماشین جوش آورده باشد.
- روشنشدن چراغ چک، خطر و دما: اگر دیدید که در حال رانندگی این چراغها به طور همزمان یا در زمان بسیار کوتاهی روشن شدند، بدانید که ماشین جوش آورده و اقدامات لازم را باید انجام دهید. این موضوع نشانه خرابی فن ماشین است.
- خارجشدن بخار از کاپوت: اگر وقتی در حال رانندگی بودید و دیدید که از کاپوت بخار خارج میشود، در این صورت باید بدانید که خودروتان جوش آورده است و بهترین کار این است که ماشین را نگه داشته، ولی موتور را خاموش نکنید.
لینک مفید: لوازم یدکی تندر 90
راهکارهای لازم در هنگام جوش آوردن خودرو
در صورت جوشآوردن ماشین، مراحل زیر را انجام دهید و با نزدیکترین تعمیرگاه تماس بگیرید:
- کولر را خاموش و بخاری را روشن کنید.
- مکان امنی برای توقف پیدا کنید.
- با امداد جادهای یا یدککش تماس بگیرید.
- رانندگی نکنید.
- ماشین را در مسیر مستقیم قرار دهید.
- ماشین را خاموش نکنید.
- کاپوت را بالا بزنید.
- بههیچعنوان درپوش رادیاتور را باز نکنید.
- روی موتور آب نریزید.
لینک مفید: خرابی کمپرسور کولر ماشین
برای جلوگیری از جوش آوردن خودرو چه اقداماتی را باید انجام دهیم؟
- مایعات خودرو را بررسی کنید: به طور مرتب سطح روغنموتور، مایع خنککننده و سایر مایعات حیاتی را بررسی کنید.
- شستن رادیاتور به طور منظم: گردوغبار و کثیفی مانع از خنکشدن رادیاتور میتواند شود. بنابراین جداره بیرونی آن را به کمک پمپ باد یا آب کاملاً تمیز کنید.
- شیلنگها و تسمهها را بررسی کنید: شیلنگها و تسمههای آسیبدیده یا فرسوده میتوانند جریان مایع خنککننده را مختل کنند.
- تست کردن ترموستات: ترموستات خراب میتواند موجب شود موتور شما بیش از اندازه داغ شود یا بهاندازه ای که لازم است گرم نشود. بهطورکلی هر دو سال یک بار ترموستات را باید تعویض کنید.
- رلههای فن را عوض کنید: رلههای فن رادیاتور را حداقل هر سه سال یکبار تعویض کنید.
- توجه به علائم هشداردهنده: چنانچه متوجه دود، بخار یا بوی عجیبی از موتور خودرو شدید، بلافاصله آن را مورد بررسی قرار دهید.
جمعبندی
همانطور که خواندید در این مطلب از کارینو پارت دلایل جوشآوردن خودرو و راهکارها و علائم آن را مورد بررسی قرار دادیم. بهترین راه برای جلوگیری از جوشآوردن خودرو، انجام بازرسی و تعویض مایع خنککننده به طور منظم و همچنین شستوشوی مجاری رادیاتور در بازههای دو یا سهساله است. بازرسیهای دورهای میتواند به شما کمک کند تا قبل از بدتر شدن شرایط، هرگونه مشکل احتمالی رادیاتور یا موتور را تشخیص دهید و برطرف کنید. در فروشگاه آنلاین لوازم یدکی کارینو پارت انواع قطعات و لوازم یدکی برلیانس، لوازم یدکی شاهین، لوزم یدکی آریو، لوازم یدکی پراید، لوازم یدکی چانگان، لوازم یدکی تیبا و لوازم یدکی اطلس با بهترین قیمت به فروش می رسد.